Mooi artikel over MorgenWonen in Het Financieele Dagblad! - Jongen Projectontwikkeling icon-arrow-right
HomeOver onsNieuws Mooi artikel over MorgenWonen in Het Financieele Dagblad!

Mooi artikel over MorgenWonen in Het Financieele Dagblad!

Actueel

Prefabwoning beleeft stille doorbraak!         Bron: Het Financieele Dagblad!        Foto Carel Kramer.

 

Het neerzetten van bijna compleet in de fabriek gebouwde woningen krijgt vaart. Met het aantrekken van de woningmarkt is er grote belangstelling voor de woningen die in één dag op de plek neergezet kunnen worden. Ging het enkele jaren geleden om de bouw van enkele proefexemplaren, dit jaar zijn honderden prefab-woningen neergezet, zeggen drie bouwers tegen het FD.

 

VolkerWessels zet dit jaar 215 prefab MorgenWonen-huizen neer. Volgend jaar wordt een tweede productielijn opgestart zodat het totaal naar 430 per jaar kan. Vorig jaar werden al ruim 200 woningen gebouwd. Bij Ballast Nedam vindt de iQwoning grif aftrek; in 2011 werden er veertien verkocht, daarna trok het snel aan. Inmiddels staat de teller op 600, waarvan er dit jaar 300 worden opgeleverd. Voor volgend jaar zijn er opdrachten voor 350 iQwoningen. Bij het Zeeuwse CascoTotaal, een dochteronderneming van De Hoop Terneuzen, zitten sinds 2015 meer dan honderd prefab-huizen in de orderportefeuille. Alle drie de partijen spreken van toenemende belangstelling bij corporaties, ontwikkelaars, beleggers en particuliere kopers.

 

'Het gaat veel sneller dan gedacht'

Op een totaal van circa 55.000 nieuw gebouwde woningen dit jaar vallen de aantallen van de prefabs in het niet, maar de verwachting is dat het marktaandeel snel toeneemt. Johan Postma van iQwoning: ‘Er zijn partijen die zeggen dat tegen 2020 de helft van de nieuwbouwproductie prefab zal zijn. Laat het enkele tientallen procenten zijn, die kant gaat het zeker op.’ Leon de Kok van CascoTotaal: ‘Iedereen in de markt staat open voor prefab, vier jaar geleden was dat niet het geval. Het gaat veel sneller dan we gedacht hadden.’

 

Hoewel de productiemethodes bij de drie partijen verschillen, zijn er grote overeenkomsten. De woningen worden in een fabriekshal in delen of modules voorgeproduceerd, vrij van weersinvloeden. Daarna volgt transport en assemblage (zoals bij deze iQwoning) op een klaarliggende fundering met de benodigde aansluitingen voor elektra, water, etc. Binnen een of twee dagdelen staat er een wind- en waterdicht huis, voorzien van badkamer, bekabeling en installaties. De aansluitingen hoeven alleen te worden aangekoppeld. De volgende dag wordt de naastliggende woning gemonteerd en de dag daarop de volgende tot het rijtje klaar is.

 

'Wachten op vergunningen duurt langer'

Het enige wat dan nog hoeft te gebeuren is dakpannen leggen en de binnenzijde afwerken. Ook dat gebeurt zo veel mogelijk met geprefabriceerd materiaal. De buitenkant is goeddeels af. Enkele weken na de start van de montage kunnen de bewoners de woning in. ‘De vergunningen, een postcode en huisnummer krijgen en de aansluitingen voor de nutsvoorzieningen kosten meer tijd’, zegt Rik Hulsman, bij VolkerWessels verantwoordelijk voor MorgenWonen.

De voordelen zijn evident volgens de drie producenten. Doordat in serie wordt geproduceerd, is er minder personeel nodig en kan bijna zonder verletdagen doorgewerkt worden. Er is een constante kwaliteit en de kosten voor missers op de bouwplaats worden beperkt; alles past van te voren al in elkaar. Het derde winstpunt is tijd: de rentekosten voor de periode tussen bouwrijp maken en oplevering worden tot het minimum beperkt. Postma: ‘En je hoeft geen bouwvocht uit de woning te stoken, ook dat scheelt tijd.' Normaal gesproken duurt de bouw van een blok woningen van begin tot eind al gauw tien maanden.

 

Steeds sneller

‘Eigenlijk hebben we bij het opbouwen door slecht weer maar drie of vier verletdagen gehad. En tegenwoordig zouden we dat kunnen inhalen’, aldus Hulsman. ‘De eerste keer dat we onze woning monteerden waren we tot 22:00 uur bezig. Weken later was dit al afgenomen tot 15:30 uur en inmiddels zijn we om 14:00 uur klaar met het assembleren van een woning. Als het nodig zou zijn, kunnen we zo nodig een dag inhalen door twee woningen op een dag te bouwen.’

Hoe snel het gaat, blijkt bij een bezoek aan een bouwproject van MorgenWonen in Hengelo. Bij aankomst om half tien worden de vloerdelen van de eerste verdieping met een hijskraan op de plek gelegd. Amper een uur later, bij vertrek, is de badkamer al op de plek gezet, is een circa zes meter hoge verticale module met leidingen, kabels en aansluitingen in een uitsparing bij het trappenhuis geplaatst en liggen de betonnen vloerpanelen van de zolderverdieping ook al op de plek. Een kant en klare module met installaties voor de zolderverdieping staat op het punt om opgetakeld te worden.

 

10% goedkoper dan traditionele woning

Bij MorgenWonen liggen de stichtingskosten volgens Hulsman zo’n 10% onder de kosten van traditionele bouw. En het huis is volgens hem beter dan een vergelijkbaar rijtjeshuis. Er is een betonnen in plaats van een vurenhouten trap. En het is een zogeheten nul-op-de-meter-woning: er is optimale isolatie, een warmtepomp, een warmteterugwininstallatie en er liggen zonnepanelen op het dak. Zo levert het huis evenveel energie op als een normaal huishouden gebruikt. ‘Het kostenvoordeel van deze bouwmethode kan groter worden nu de woningmarkt aantrekt’, stelt Hulsman. ‘Goed gekwalificeerde arbeidskrachten worden duurder. Doordat wij in de fabriek bouwen en daarna alleen nog hoeven te monteren, hebben wij daar veel minder last van.’

 

Veel variatie

Alle drie de bouwers beklemtonen dat geprefabriceerde woningen geen eenheidsworst zijn. Aan de buitenzijde kan gevarieerd worden qua metselwerk en raampartijen. Bij de iQwoning zijn er twee beukmaten (breedte van de woning) en kan de diepte en de hoogte van de woning aangepast worden. Qua uiterlijk is net zo veel variatie mogelijk als bij traditionele bouw, zo blijkt uit de huizen die tot dusver zijn gebouwd. Casco Totaal kan alle maten leveren die de klant wenst, doordat de mallen in lengte, hoogte en breedte kunnen worden aangepast. De breedte van de bouwmodule kan vanwege het transport over de weg maximaal vier meter zijn, maar de blokken kunnen onbeperkt aan elkaar geschakeld worden.

Bij VolkerWessels wordt een beukmaat van 5,70 meter gehanteerd en bij de tweede productielijn wordt de breedte 5,40 meter. Die smallere maat is met name op de Randstad gericht waar meer vraag is naar smallere woningen. Ook bij corporaties is interesse in deze smallere beukmaat.

Het niveau van afwerking verschilt per klant. Zo kunnen er complete woningen met vloerbedekking, keukens en afgewerkte muren voor institutionele beleggers opgeleverd worden, maar ook woningen voor corporaties waarin huurders zelf de vloerbedekking en de afwerking van de gladde muren voor hun rekening nemen. Extreem afgewerkt kan ook. Bij de vakantiewoningen die CascoTotaal voor Roompot bouwde werden complete bouwmodules aangeleverd, inclusief vloerbedekking (linoleum) en voor het transport vastgezette meubels. De kasten, stoelen en tafels hoefden alleen nog maar losgemaakt en op de plek gezet te worden.

+