TiP burgerpanel: Maankwartier is een aanwinst voor Heerlen! - Jongen Projectontwikkeling icon-arrow-right
HomeOver onsNieuws TiP burgerpanel: Maankwartier is een aanwinst voor Heerlen!

TiP burgerpanel: Maankwartier is een aanwinst voor Heerlen!

Actueel

HEERLEN • Het grootste bouwproject van Heerlen nadert zijn voltooiing. In 2018 moet het Maankwartier grotendeels worden opgeleverd, in 2019 opent het nieuwe station. De deelnemers van het TiP Burgerpanel zijn naar hun mening over de nieuwe stationsomgeving van Heerlen gevraagd.

maankwartier TIP statistiek.jpg

Een grote meerderheid van het TiP burgerpanel geeft aan het Maankwartier als een aanwinst voor Heerlen te zien. Op de stelling ‘Het Maankwartier is een aanwinst voor Heerlen’ antwoordt ruim éénderde (34 procent) van de 110 deelnemers zeer mee eens, terwijl nog eens een kwart het eens is met de stelling. Nog eens 17 procent geeft aan neutraal tegenover de stelling te staan of geen mening te hebben. 13 procent is het oneens met de stelling en 6 procent is het zeer oneens met de stelling.

 

maankwartier parkstad limburg.jpg
Foto: Parkstad Limburg

Voorstanders geven aan dat het Maankwartier een upgrade vormt voor het centrum gebied rondom het station. “Het is een prachtige en unieke entree voor Heerlen en dat was hard nodig in dat gebied. Tevens wordt daarmee de verloedering in dat gedeelte van de stad tegengegaan”, aldus een deelnemer. Tegenstanders van het Maankwartier wijzen vooral op de vele leegstand in Heerlen en vrezen dat het Maankwartier ten koste gaat van andere delen van het centrum. “Dit is bouwen voor leegstand en te groot voor Heerlen. Los daarvan zijn er ook nog veel aanmerkingen te maken op het plan ten aanzien van toegankelijkheid architectuur”, aldus een deelnemer.

De deelnemers die aangaven geen mening te hebben of neutraal tegenover de stelling te staan geven aan dat de tijd zal leren of het Maankwartier een aanwinst voor Heerlen is. “Het gebouw op zich is mooi, maar of het een aanwinst voor Heerlen is moet nog blijken. Veel winkels zijn nu al gesloten en vanuit een mooie entree naar een lege binnenstad lopen lijkt mij vooralsnog niet aantrekkelijk”, zo verklaart een TiP-deelnemer.

 

Verder zien nogal wat deelnemers het maankwartier als een project dat het nieuwe elan van Heerlen onderstreept. Zoals een deelnemer het verwoordt: “Het toont een breuk met het bouwen van de afgelopen halve eeuw, waar goedkoop en lelijk de boventoon voerde en waar de stad niet beter van is geworden. Ik hoop dat op dit project nog velen volgen de stad stukje bij beetje oplappen en de lelijkheid laat verdwijnen.”

 

Het Maankwartier wordt door weinig deelnemers bezocht. 56 procent van de deelnemers heeft het maankwartier nog nooit bezocht; 39 procent komt er 1 tot 5 keer per maand. Hierbij geven overigens vele deelnemers aan dat zij verwachten het maankwartier vaker te bezoeken als het NS-station geopend is.

 

Wilt u meedoen aan het TiP Heerlen-panel van de weekkrant VIA en Bureau Toponderzoek? Ga dan naar www.tipheerlen.nl.

 

Bron: VIA Heerlen

Projecten

Alle projecten
+