Schrames - Jongen Projectontwikkeling
HomePORTFOLIO Schrames

Schrames

Helden

Schrames is dé nieuwe, groene buurt aan de rand van Helden. Met aan de ene kant het boerenland en de natuur, en aan de andere kant het dorp met zijn voorzieningen zoals scholen en winkels. Door rekening te houden en te werken met volop groen, lommerrijke lanen, een parkje, plantsoenen en een pleintje past het plan naadloos tussen het dorp en het omliggende platteland.

 

Landelijk wonen, aan de rand van Helden

Het is een kindvriendelijke wijk met de basisschool om de hoek, dus of je nu starter bent op de woningmarkt, een gezin hebt met opgroeiende kinderen of met pensioen bent. De bewoners van Schrames hebben bewust gekozen voor hun eigen manier van leven.

 

Dit plan inspireerd! Lees hier meer over de ca. 300 woningen (koop en huur) en ook bouwkavels. Hoe duurzaamheid hier is toegepast en hoe Schrames niet alleen nu maar ook al duizenden jaren een geliefde plek was om te wonen.

De duurzame oplossing voor het veranderende klimaat

Schrames is een bijzonder plan. Het heeft een eigentijdse vormgeving. De belangrijkste bijzonderheid is: het regenwater. In Schrames stroomt het regenwater over de wegen naar een vijver. Dit maakt het plan echt bijzonder.

 

Iedereen is actief bezig om het waterbeheer zo goed mogelijk uit te voeren. Dat geldt niet alleen voor de gemeente Helden, maar ook voor het Waterschap, de Provincie Limburg en de Rijksoverheid. Zelfs in Europa heeft de zorg voor water alle aandacht.

 

Vroeger ging het regenwater via het riool naar grote zuiveringsinstallaties. Nu kiezen we in Schrames voor een andere, duurzame oplossing.

 

Huishoudelijk afvalwater (toilet, badkamer, wasmachine) gaat nog steeds via het riool naar de zuiveringsinstallatie, maar voor hemelwater van wegen en daken is dat anders. Dit schone water stroomt over de weg naar een vijver, de vijver loost zijn water in de Kwistbeek. Een gedeelte van het regenwater infiltreert de grond in. Dit is goed voor de grondwaterstand in dit gebied.

Schrames was 5000 jaar geleden al populair

Aan de noordrand van Helden is een nieuwe, groene woonbuurt, genaamd Schrames ontstaan. Maar de plek is al duizenden jaren een geliefde plek om te wonen.

 

Bij archeologische opgravingen in 2005 werden op het terrein talloze oudheidkundige vondsten gedaan, waaronder de resten van zeker 94 gebouwen. De oudste sporen van bewoning dateren van zo'n 5000 jaar geleden, de jonge steentijd. In de daaropvolgende bronstijd en ijzertijd, bleef Schrames onverminderd populair.

 

Ook doken er Romeinse objecten op in Schrames. Blijkbaar beviel het de vroegere eigenaren er prima, want ze bouwden Romeinse huizen en brachten waardevolle objecten mee. Een bronzen beeldje van de god Mars bijvoorbeeld, aardewerk en een grote hoeveelheid munten. De val van het Romeinse rijk deed niets af aan de aantrekkelijkheid van Schrames, want gedurende de middeleeuwen bleef het gebied bewoond, getuige de vele vondsten uit die tijd. Ook toen al genoten de bewoners ongetwijfeld van het uitzicht op het Noord-Limburgse landschap en de ligging dichtbij belangrijke verbindingswegen.

Feiten & cijfers

+